Op woensdag 28 november vond Duurzame Dwarsdenkers: Duurzaamheid als verdienmodel. Deze werd gehouden bij Brightlands Smart Services Campus in Heerlen waar we werden ontvangen door onze partners: Trapps Wise en BISS.

Brightlands Smart Service Campus is een instituut dat bestaat uit onderzoekers, innovatieve ondernemers en toonaangevende bedrijven op het gebied van human resource management en slimme services. Ze combineren de wetenschap met het zakelijke ecosysteem door innovatie en expertise samen te brengen, een unieke plek waar innovatieve startups, bestaande bedrijven, vooruitstrevende kennisinstituten, onderzoekers, studenten en investeerders samen kunnen werken.

De aftrap werd gehouden door Pascal Kwakkernaat co-founder van Trapps Wise. Hij maakte de deelnemers deelgenoot van de ontwikkeling van een App ten behoeve van de binnenvaart. Door een afstemming van doorvaartmogelijkheden bij sluizen en snelheid van binnenvaartschepen is een brandstofbesparing mogelijk van ca.15% op de binnenvaart in Nederland. “Als je met rustig varen zeker weet dat je een open sluis aantreft hoef je niet hard(er) te varen”. Pascal maakt hiermee tevens de introductie voor de hulpvraag ten behoeve van de werksessie: hoe kun je het verdienmodel optimaliseren van de App?

Vervolgens gaf Prof. Dr. Rudolf Müller van het BISS Institute een lezing over het thema “Duurzaamheid als verdienmodel”. Het BISS Institute (Business Intelligence & Smart Services Institute) creëert data gestuurde oplossingen en slimme diensten die de wereld elke dag een beetje beter maken.

De lezing ging verder dan een concreet verdienmodel en gaf op een verhelderende wijze duidelijkheid over de gedragseconomische uitdagingen van het thema duurzaamheid en de succesvoorwaarden van een verdienmodel namelijk als:

  • Het aantoonbaar en voelbaar is dat het een hoger rendement oplevert
  • Er belasting geïntroduceerd wordt die het voelbaar maakt
  • Er regelgeving geïntroduceerd wordt die spelregels verandert
  • Er een imago component bij komt

Een van de belangrijkste uitdagingen uit zijn lezing was dat we allemaal van de natuur houden maar we er niet in slagen om er een verdienmodel van te maken. Al met al nog een interessante en duurzame weg te gaan.

In het tweede deel van de bijeenkomst hebben, naast de eerder gehouden presentatie van Pascal Kwakkernaak, nog een drietal deelnemers op de zeepkist gestaan met een hulpvraag: Dave Duijf met Duijf de échte kolenboer, Ruud Eggen met Politie i-Lab en Fleurine Peletier als Young professional IBI2/HKU.

Aansluitend werden er in een viertal rondetafelgesprekken onder de leiding van IBI2-consultants: Ad Uijterwaal, Frank Sanders, René Thomasita, Leon Verheggen, Erwin Rijsdijk, Ad Faasse en partner Désirée Driesenaar de hulpvragen aan de orde gesteld en besproken.Dave legde de probleemstelling voor dat zodra één boer een succesvol product op de markt heeft andere boeren dit razendsnel kopiëren. Met als conclusie dat de onderlinge concurrentie hoog is. Er is een actieplan opgesteld waarin Dave als eerste boer cross sectorale verbindingen gaat zoeken met andere branches.

Ruud had geen idee wat hij van Duurzame Dwarsdenkers kon verwachten en wat voor rol duurzaamheid zou kunnen spelen bij de Landelijke Politie. Na een verassend rondetafelgesprek is er een vervolgafspraak ingepland met consultant Ad Faasse.

Fleurine hield als Young professional een betoog over hoe je als bedrijf in de nieuwe economie met millenials als personeel om zou moeten gaan.

Deze rondetafelgesprekken hebben tot inspirerende inzichten geleid die aansluitend aan alle deelnemers teruggekoppeld zijn. De middag is onder het genot van een borrel afgesloten.