Op 24 oktober heet IBI2 jullie graag welkom in Venlo.

Matt Baker’s onderzoeksinteresses omvatten de synthese en karakterisering van nieuwe en dynamische materialen om de cellulaire omgeving na te bootsen en cellulair gedrag te beïnvloeden. Van bijzonder belang is het gebruik van omkeerbare supramoleculaire interacties (bijvoorbeeld gastheer-gast, supramoleculaire polymeren, waterstofbinding) om deze materialen te bouwen en het gebruik van mechanische chemie om cellulaire responsen te beïnvloeden en te meten.

Matthew ontving zijn B.S. in chemie (2006) aan de Clemson University in de Verenigde Staten en werkte kort voor Tetramer Technologies, LLC, een startup bedrijf dat nieuwe fluor polymeren commercialiseert die zijn ontwikkeld aan de Clemson University. Hij promoveerde in 2012 in de fysische organische chemie onder leiding van Ronald K. Castellano aan de Universiteit van Florida. Hier bestudeerde hij enkele atypische organogels met kleine moleculen en ontwikkelde structuur / eigenschaps-relaties die leidden tot de oprichting van multifunctionele moleculen uit een enkelvoudig synthon. Vervolgens verhuisde hij naar de Technische Universiteit Eindhoven om in water oplosbare supramoleculaire polymeren te ontwerpen en te karakteriseren onder begeleiding van prof. E. W. Meijer. Hier begon hij een uitstapje naar regeneratieve geneeskunde door supramoleculaire hydrogels voor extracellulaire matrix (ECM) nabootsingen te maken.

In mei 2015 trad hij toe tot het MERLN-instituut als onderzoeker en PI. Hier wil hij de synthetische chemie en materialen van het MERLN-instituut verbeteren, terwijl hij ook een groep opricht om het nut van supramoleculaire en mechanische chemie te verkennen bij het begrijpen en verbeteren van celmateriaal interacties.